Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2011

Σήμερα θα οδηγηθεί στις φυλακές του Κορυδαλλού ο Εφραίμ


Στον Κορυδαλλό θα οδηγηθεί αργότερα σήμερα ο ηγούμενος Εφραίμ, ενώ διανυχτέρευσε στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών. Στις φυλακές εκτιμάται ότι θα κρατηθεί σε πτέρυγα -Ε-, στην οποία είναι κρατούμενοι κυρίως για οικονομικά εγκλήματα και πάντως όχι για σοβαρές πράξεις βίας. 

Αργά χθες το απόγευμα παρουσιάστηκε ενώπιον του εισαγγελέα Εφετών, ενώ  μπροστά από το Εφετείο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση υπέρ του μοναχού, όπου δεκάδες πιστοί τον υποδέχθηκαν με αναμμένα κεριά και την προσφώνηση «άξιος, άξιος».

Το μεσημέρι της Τρίτης, ο ηγούμενος έφτασε με ταχύπλοο στο λιμανάκι των Νέων Ρόδων και από εκεί επιβιβάστηκε σε αυτοκίνητο της αστυνομίας. Εν συνεχεία αναχώρησε για Αθήνα, με τη συνοδεία δύο περιπολικών.

Στο πλευρό του στάθηκαν περισσότεροι από 200 μοναχοί του Αγίου Όρους, ενώ έψαλλαν το Άξιον Εστί. Οι καμπάνες χτυπούσαν αναστάσιμα.

Νωρίτερα, οι γιατροί που τον παρακολουθούσαν όσο ήταν κλινήρης στο κελί του, έδωσαν το «πράσινο» φως για τη μεταφορά του, καθώς έκριναν πως η κατάσταση της υγείας του πλέον το επιτρέπει.
Ο κ. Εφραίμ αποφάσισε με τους συνηγόρους του να παρουσιαστεί στις δικαστικές αρχές, ενώ αρχικά είχε γίνει η σκέψη να παρουσιαστεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια να εισαχθεί σε νοσοκομείο της πόλης.

Ωστόσο, αν και η κατάσταση της υγείας του, σύμφωνα με το περιβάλλον του, είναι κλονισμένη, προτίμησε να ακολουθήσει το «δύσκολο δρόμο».

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, σημείωσε με νόημα ότι το ποινικο - νομικό μας σύστημα δεν κάνει διακρίσεις ανάλογα με την κοινωνική ιδιότητα, το θρήσκευμα ή την εθνική προέλευση κάθε διωκομένου και χαρακτήρισε «άστοχες» τις σχετικές δηλώσεις εξωχωρίων φορέων και προσώπων του εξωτερικού.

«Όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης δεν θα προβώ σε ουδέν σχόλιο, καθόσον τούτο αντίκειται τόσο στις αρχές μου, όσο και στη φύση μιας δικαστικής Ένωσης. Διαφορετικά αυτό θα συνιστούσε χειραγώγηση της υπόθεσης εκ μέρους μου» ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων και αναφορικά με τις δηλώσεις και τοποθετήσεις κέντρων του εξωτερικού σχετικά με την υπόθεση, υπογράμμισε τα εξής: «Το δικαιικό μας σύστημα αποτελεί οργανικό μέρος του δυτικοευρωπαϊκού δικαιικού συστήματος, όπως αυτό διαμορφώθηκε με βάση τις αρχές του Διαφωτισμού και της Γαλλικής επανάστασης. Συστατικά στοιχεία αυτών είναι: α) Η εγγύηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας και κοινωνικής ιδιότητας και β) η διάκριση των εξουσιών».

Γι' αυτό, συνέχισε ο κ. Μπρακουμάτσος, «οι σχετικές δηλώσεις εξωχωρίων φορέων και προσώπων του εξωτερικού περί χειραγώγησης της υπόθεσης επιστρέφονται τουλάχιστον ως άστοχες και με την παρατήρηση ότι οι απόψεις τους αυτές έχουν υπόψη τους αλλά δικαιικά συστήματα, που δεν έχουν αυτά τα γνωρίσματα και συνιστούν ανεπίτρεπτη επέμβαση στον τρόπο με τον οποίο απονέμεται η Δικαιοσύνη στη χώρα μας».

Σε σχέση τώρα με τις τοποθετήσεις φορέων και προσώπων από το εσωτερικό, ο Μπρακουμάτσος υπενθύμισε ότι «η υπόθεση του Βατοπεδίου είχε από τη γένεσή της πολιτικό πρόσημο, κάτι για το οποίο δεν ευθύνονται οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης. Συνεπώς οποιαδήποτε απόφανση του δικαστικού συμβουλίου θα είχε αρνητική υποδοχή ανάλογα με το περιεχόμενο και δυστυχώς η Δικαιοσύνη πάντα θα βρίσκεται στο κέντρο μιας διελκυστίνδας. Τούτο αποδεικνύει και στην πράξη εν προκειμένω: Τα λεγόμενα από διάφορους επώνυμους ή μη περί ουσιαστικής ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης είναι λόγια κενά περιεχομένου, αφού η καθημερινή πράξη τους αποδεικνύει το αντίθετο, όπως συνέβη με την συζητούμενη υπόθεση, όπου το διακύβευμα γι' αυτούς δεν ήταν τόσο η ουσία της υπόθεσης (την οποία και πολλοί δεν γνωρίζουν), αλλά η ιδιότητα του διωκομένου, κάτι ανεπίτρεπτο για τον δικαιικό μας πολιτισμό».

«Το ποινικονομικό μας σύστημα δεν κάνει διακρίσεις ανάλογα με την κοινωνική ιδιότητα ή το θρήσκευμα ή την εθνική προέλευση κάθε διωκομένου» κατέληξε ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων και διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι «ο καθένας όσο ψηλά και αν βρίσκεται, εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, θα τύχει της μεταχείρισης που προβλέπεται και συνεπώς στη συγκεκριμένη περίπτωση ουδεμία διάκριση ήταν νοητή».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χαράλαμπος Αθανασίου, ανέφερε σε γραπτή του δήλωση χθες ότι θεωρεί ατυχή την κριτική που ασκείται από φορείς ξένης χώρας, αλλά και από παράγοντες εντός Ελλάδας και συνέχισε, λέγοντας ότι «πρέπει να είναι προσεκτικοί όσοι εκφέρουν γνώμη», καθώς, συμπληρώνει, δεν έχουν γνώση της δικογραφίας.

Πάντως, κράτησε αποστάσεις από την απόφαση προφυλάκισης που εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η κράτηση πρέπει να διατάσσεται ως εξαιρετικό μέτρο με μεγάλη προσοχή και φειδώ.

Εν τω μεταξύ, την εκτέλεση της προσωρινής κράτησης του ηγούμενου Εφραίμ στο κελί του στη Μονή Βατοπεδίου αντί των φυλακών, ζήτησε σήμερα ο διοικητής του Αγίου Όρους, Αρίστος Κασμίρογλου, από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε.