Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Tης έδωσαν χάρη για να παντρευτεί τον βιαστή της!


Ελεύθερη αναμένεται να αφεθεί, αφού της δόθηκε χάρη από τον πρόεδρο Καρζάι, η κατηγορούμενη για «μοιχεία διά της βίας», 19χρονη Αφγανή, Γκιουλνάζ, η τραγική ιστορία της οποίας έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, στρέφοντας τα φώτα της δημοσιότητας στις εφιαλτικές ανισότητες της αφγανικής κοινωνίας. Η έγκλειστη, εδώ και δυόμισι χρόνια, Γκιουλνάζ πήρε επίσημη διαβεβαίωση για την απελευθέρωσή της, αφού φέρεται να συμφώνησε να παντρευτεί τον βιαστή της και σύζυγο της ξαδέλφης της, το παιδί του οποίου συνέλαβε την ώρα του βιασμού και γέννησε στη φυλακή...

Η υπόθεση ήταν το αντικείμενο ντοκιμαντέρ, που χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε., με σκοπό να προβληθούν τα προβλήματα των γυναικών στο Αφγανιστάν και το οποίο, όμως, στη συνέχεια απαγορεύτηκε με απόφαση ευρωπαϊκής επιτροπής, υπό τον φόβο ότι θα θέσει σε κίνδυνο τα πρόσωπα που συμμετέχουν σε αυτό. Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες, όπως έγραψε ο Guardian, επέλεξαν τη λογοκρισία, φοβούμενοι ότι θα καταστρέψουν ζωές γυναικών, αλλά και τις σχέσεις τους με την αφγανική κυβέρνηση. «Ωστόσο, η απόφασή τους να μην προβληθεί η ταινία, οδήγησε μοιραία σε θύελλα δημοσιότητας, που είχε ως αποτέλεσμα να παρέμβει στην υπόθεση ο ίδιος ο πρόεδρος Καρζάι». 

Πιέσεις άσκησαν και τουλάχιστον 6.000 άτομα, που υπογράφουν αίτηση υπέρ της απελευθέρωσης της φυλακισμένης μητέρας, την οποία δημοσίευσε στο Διαδίκτυο η σκηνοθέτις του ντοκιμαντέρ, Κλεμεντίν Μαλπάς. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προεδρικού γραφείου, η γυναίκα και ο βιαστής της συμφώνησαν να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου. Ετσι, η Γκιουλνάζ θα γίνει η δεύτερη σύζυγος του δράστη, μετά την ξαδέλφη της και η κόρη τους θα γίνει αποδεκτή στην αφγανική κοινωνία ως το νόμιμο τέκνο μιας νόμιμης ένωσης... 

Ο βιαστής σημειωτέον εκτίει ποινή κάθειρξης επτά ετών, ενώ στη βιασθείσα επιβλήθηκαν δώδεκα χρόνια. Κατόπιν διαβουλεύσεων του κ. Καρζάι με τις δικαστικές αρχές, ανέφερε η ανακοίνωση, ελήφθη απόφαση να συγχωρεθεί η κατηγορούμενη και να απαλλαγεί από την υπόλοιπη ποινή της. Δεν διευκρινίστηκε, ωστόσο, πότε θα απελευθερωθεί.

Η δικηγόρος, κ. Κίμπερλι Μότλεϊ, πάντως, άφησε να εννοηθεί ότι ο γάμος δεν είναι προϋπόθεση για την απελευθέρωση της πελάτισσάς της και ότι η τελευταία δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι θα κάνει. Στη διάρκεια του ντοκιμαντέρ, η Γκιουλνάζ δήλωσε ότι δεν θα συγχωρέσει ποτέ τον βιαστή, αλλά θα σκεφτεί σοβαρά να τον παντρευτεί, προκειμένου να προστατεύσει το παιδί της και τα αδέλφια της, «γιατί δεν θα αποκαταστήσουν ποτέ την τιμή τους στην κοινωνία, εάν δεν το κάνω».

Και μόνο η απόφαση να της δοθεί χάρη, αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς την κατάργηση της σχετικής νομοθεσίας περί «εγκλημάτων ηθικής», όπως υποστηρίζει η κ. Μότλεϊ. «Οι δικαστικές αρχές τώρα αναθεωρούν και άλλες υποθέσεις γυναικών», διαβεβαίωσε η ίδια. Περίπου οι μισές από τις 400 φυλακισμένες γυναίκες στο Αφγανιστάν έχουν καταδικαστεί για «εγκλήματα ηθικής».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ