Το αν θα υπάρξει επόμενη στιγμή όπως είχε πει μετά τον νικηφόρο προημιτελικό με την Εθνική μας ομάδα κόντρα στην Ιταλία στο Ευρωμπάσκετ του ΄87 το γνωρίζει μόνο εκείνος και κανένας άλλος.
Και τελικά δεν θα υπάρξει όπως τόνισε ο ίδιος ο Νίκος Γκάλης μετά από το τέλος της προς τιμής του εκδήλωσης αφού το είχε απολαύσει για τα καλά.
Αν και πάτησε το παρκέ του Αλεξανδρείου μετά από σχεδόν μιάμιση ώρα από την στιγμή που ξεκίνησε η προς τιμή του εκδήλωση οι χιλιάδες φίλαθλοι του Άρη που βρίσκονταν στις κερκίδες φρόντισαν να κάνουνε την απαιτούμενη υπομονή για να αποθεώσουνε τον Νίκο Γκάλη φωνάζοντάς του: "Είσαι Θεός μοναδικός" και τον «Νικ» να φρόντισε να τους ανταποδώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο λέγοντας χαρακτηριστικά για το Αλεξάνδρειο και για τους ίδιους.
"Αυτό είναι το σπίτι μου και όλη η οικογένειά μου". Με την είδηση να δόθηκε δια στόματος του Γιάννη Ιωαννίδη που αποκάλυψε ότι μετά από απόφαση του Πρωθυπουργού της χώρας Αντώνη Σαμαρά πως από τις 22:35 η σάλα του Αλεξανδρείου θα ονομάζεται Nick Galis Hall μπροστά σε περισσότερους από 6.000 φιλάθλους του Άρη και την κίτρινη φανέλα του με το Νο6 να συντροφεύει αμέσως μετά τα λάβαρα των 21 τίτλων της ομάδας της Θεσσαλονίκης.
Η γιορτή ξεκίνησε στις 20:00 και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 23:00 και από την αρχή της μέχρι το τέλος της είχε την σφραγίδα του Νίκου Γκάλη. Ο «Νικ» μπορεί να μην έκανε την εμφάνισή του με το «καλημέρα» αλλά ο παλμός που είχε ξεκινήσει πάνω από δύο ώρες πριν τις 20:00 στον περιβάλλοντα χώρο του Αλεξανδρείου δεν έπαψε να υφίσταται.
Το ταξίδι στο χρόνο ξεκίνησε με αναδρομή στα νούμερα και συνάμα τα κατορθώματα του γεννημένου σκόρερ και όχι μόνο Νίκου Γκάλη εντός και εκτός συνόρων με τον Άρη, και με τον Παναθηναϊκό, όπως φυσικά και με την Εθνική μας ομάδα σε όποιο τουρνουά και αν φόρεσε την φανέλα, λευκή ή μπλε, με το εθνόσημο.
Ακολούθως στις 20:23 έκανε την είσοδό της η πρωταθλήτρια ομάδα του Άρη του 1979 με τον Χάρη Παπαγεωργίου παίρνοντας τον λόγο να λέει ένα ευχαριστώ στον κόσμο ενώ ο Μιχάλης Γιαννουζάκος θυμήθηκε το πώς έφθασε σε σημείο ο Νίκος Γκάλης να συνδέεται με την φανέλα με το Νο 6 στον Άρη. Κι αυτό καθώς του έδωσε το αγαπημένο του Νο7 που ο «Νικ» είχε πρωτοφορέσει ερχόμενος στον Άρη κάνοντας ντεμπούτο στο Αλεξάνδρειο σε παιχνίδι θρίλερ κόντρα στον Ηρακλή χωρίς να βάζει το καλάθι της νίκης αλλά δίνοντας την τάπα της νίκης στον Σωτήρη Σακελλαρίου.
Η σειρά της εισόδου δύο εκ των τεχνικών του Νίκου Γκάλη στην παρουσία του στον Άρη και πιο συγκεκριμένα οι Γιάννης Ιωαννίδης και Λάζαρος Λέσιτς. "Φάγαμε τα καλύτερα χρόνια της ζωής μας, γνωρίσαμε τεράστιες χαρές και ο Άρης κατάφερε από αθλητικό σωματείο να επιδράσει κοινωνικά στην πόλη για να κλείνουνε τα καταστήματα», τόνισε ο «Ξανθός» με τον Γιάννη Ιωαννίδη να πρόσθεσε αναφερόμενος στον Γκάλη πως: "Δόξασε τον Άρη και δυστυχώς αργήσαμε να τον τιμήσουμε αλλά σήμερα θα τιμηθεί και από τον Άρη και από την Πολιτεία", ενώ ο Λάζαρος Λέσιτς εμφανώς συγκινημένος υπογράμμισε: "Ήρθα, έμεινα και γέρασα. Φάγαμε γλυκό ψωμάκι λόγω του Γκάλη".
Η σκυτάλη σε πέντε από τους αντιπάλους του Γκάλη. Οι Ντέιβιντ Στεργάκος, Λευτέρης Κακιούσης, Μπάνε Πρέλεβιτς, Τζον Κόρφας και Στιβ Γιατζόγλου μπαίνουνε ο ένας μετά τον άλλον στο παρκέ του Αλεξανδρείου για να πάρει πρώτος τον λόγο ο τελευταίος που προ ετών είχε τελέσει και τεχνικός του Άρη κερδίζοντας με την δουλειά του την αγάπη του απαιτητικού κόσμου της ομάδας.
Αν και στο πρόσωπό του έδειχνε έτοιμος να δακρύσει το αρνήθηκε μέσα από την απάντησή του λέγοντας: "Δεν είναι η μέρα για να δακρύσω γιατί σήμερα τιμάμε για την Ελλάδα τον δικό μας Μάικλ Τζόρνταν", και πρόσθεσε: "Ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί μου έβαλε 50 πόντους στην μούρη αλλά ας το ξεχάσουμε αυτό και ο Άρης παρά τα προβλήματα μπορεί να διοργανώσει αυτή την εκδήλωση και σήμερα αυτός ο κόσμος δίνει ένα μεγάλο μήνυμα".
Ο Ντέιβιντ Στεργάκος τόνισε: "Προσπάθησα να τον αντιμετωπίσω. Μας έχει κάνει όλους περήφανους", ενώ αμέσως μετά ο Μπάνε Πρέλεβιτς αντίπαλός του στο Αλεξάνδρειο στα τοπικά ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ πρόσθεσε: "Ευχαριστώ την ΚΑΕ Άρης για την πρόσκληση", ενώ ο Τζον Κόρφας αρκέστηκε: "Ο καλύτερος αντίπαλος που είχα ποτέ στην ζωή μου". Και τέλος ο Λευτέρης Κακιούσης κατέληξε: "Βρισκόμαστε εδώ σήμερα για να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και σε μας και στα νέα παιδιά".
"Κι εσύ Γκάλη πάρτους το κεφάλι..."
Η σειρά για παίκτες που πανηγύρισαν τίτλους ως συμπαίκτες του Γκάλη στον Άρη. Με πρώτο τον Παναγιώτη Γιαννάκη, ακριβώς πίσω του ο Νίκος Φιλίππου μέχρι τον τότε φροντιστή της ομάδας Γιάννη Δόξογλου. "Ευχαριστούμε πολύ", μονολόγησε αρχικά ο «Δράκος» και συνέχισε: "Εκ μέρους όλων των παιδιών έχουμε ανατριχιάσει".
"Κι εσύ Γιαννάκη πάρτους τα μυαλά κι εσύ Γκάλη πάρτους το κεφάλι", ακούστηκε από όσους βρίσκονταν στις κερκίδες με τον Γιαννάκη να παίρνει και πάλι τον λόγο επισημαίνοντας τους: "Ευχαριστούμε πολύ παιδιά κάνατε το μπάσκετ ελκυστικό σε όλη την Ευρώπη. Νίκο σε ευχαριστούμε".
Στις 20:44 μπήκανε στο παρκέ τα περισσότερα μέλη της Εθνικής ομάδας που το 1987 στο ΣΕΦ κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης κατακτώντας το Ευρωμπάσκετ. Μεγάλος απών ο Φάνης Χριστοδούλου ενώ ο Παναγιώτης Γιαννάκης προέτρεχε τους Φιλίππου και Ρωμανίδη να έρθουνε για να συμπεριληφθούνε στην αναμνηστική φωτογραφία.
Ο Παναγιώτης Φασούλας δήλωσε: "Έχουμε περάσει έντονες στιγμές χαράς και λύπης σε αυτό το γήπεδο και εύχομαι στην ομάδα του Άρη να ξαναζήσουνε στιγμές του παρελθόντος και συγχαρητήρια για την τιμή στον μεγαλύτερο Ευρωπαίο σκόρερ", καταλήγοντας αναφερόμενος στον Νίκο Γκάλη.
Ο λόγος στον Αργύρη Καμπούρη, ο άνθρωπος που με τις δύο δικές του βολές διαμόρφωσε το τελικό 103-101 επί της ΕΣΣΔ στο ΣΕΦ που σημείωσε: "Μεγάλο ευχαριστώ στον Νίκο, κερδίσαμε πάρα πολλά δίπλα του, ένας Κολοσσός του ευρωπαϊκού μπάσκετ και προσωπικά ένα μεγάλο ευχαριστώ".
Ο Νίκος Σταυρόπουλος παραδέχθηκε για την πρόσκληση που του έγινε: "Δεν υπήρχε στιγμή να μην ήμασταν εδώ", ενώ ο Μέμος Ιωάννου που ήταν ο μόνος που είχε υπάρξει κατά σειρά αντίπαλος, συμπαίκτης του αλλά και προπονητής του για έναν παιχνίδι του Άρη στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος δεν έκρυψε πως: "Όλες οι περιπτώσεις ήταν δύσκολες. Οι καταστάσεις ήταν τραγικές".
Η σειρά του Γιώργου Σιγάλα: "Είχα την τύχη τιμή 4 χρόνια σαν παίκτης, αντίπαλος Παπάγου, πριν μήνες σε μένα μία φανέλα μου και κομμάτι αυτής της παρέας για να τον τιμήσουμε. Το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε".
Ο λόγος στον διεθνή Κροάτη σέντερ Στόγιαν Βράνκοβιτς: "Είμαι πολύ περήφανος που έπαιξα στον Άρη με τους Παναγιώτη Γιαννάκη και Νίκο Γκάλη και μπροστά σε αυτόν τον κόσμο», ενώ ο διεθνής Ισπανός Τζόρντι Βιγιακάμπα τόνισε: «Είναι μεγάλη τιμή που είμαι εδώ για να τιμήσω έναν θρύλο μπροστά σε αυτό το κοινό. Σκοράριζε 30 με 35 πόντους κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο κάτι που τον έκανε ξεχωριστό".
Πάσα στον Αμερικανό σέντερ Όντι Νόρις που θυμήθηκε κάτι από τις μάχες του με τον Άρη ως αντίπαλος με την φανέλα της Μπαρτσελόνα και του Περιστερίου για να παραδεχθεί και να θυμηθεί όσον αφορά τον Γκάλη. "Ήταν δύσκολο κάθε φορά που ερχόμουνα εδώ αφού αν και ήταν ένα όμορφο μέρος ήξερα ότι δεν τους άρεζε που ήμουνα εδώ. Ωστόσο μετά από παιχνίδι Άρης-Μπαρτσελόνα μπήκα μέσα στο λεωφορείο του Άρη και του είπα ότι βάφτισα τον γιο μου Νίκ χάρη σε σένα".
Η ώρα του Αλεξάντερ Βολκόφ που μετά από μία υπόκλιση προς τον κόσμο του Άρη είπε: "Βλέποντας αυτόν τον υπέροχο κόσμο και την υπέροχη γιορτή είμαι έτοιμος να ντυθώ και να παίξω. Άλλαξε το ευρωπαϊκό μπάσκετ και έκανε την Ελλάδα μία μπασκετική χώρα. Είναι ο κορυφαίος όλων των εποχών. Πάντα λέω στα παιδιά μου ότι είμαι περήφανος που έπαιξα με αυτόν τον παίκτη μία χρονιά στον Παναθηναϊκό".
Ράτζα: "Στέκεται στον αέρα όσο κανένας άλλος"
Ο διεθνής Κροάτης Ντίνο Ράτζα που υποστήριξε: "Είναι τιμή που είμαι εδώ γιατί θυμάμαι τα κίτρινα χαρτάκια στον αέρα", ενώ για τον Νίκο Γκάλη υπογράμμισε: "Ήταν ένας από τους καλύτερους και κυρίως είχε αυτή την απίθανη ικανότητα να στέκεται στον αέρα όσο κανένας άλλος".
Την παράσταση όμως έκλεψε ο διεθνής Ισραηλινός Ντορόν Τζάμσι μέσα από την πρώτη του ατάκα λέγοντας: "Γύρισα σπίτι μου. Όλοι το ξέρουνε. Δεν αλλάζω με τίποτα εκείνες τις στιγμές", και πρόσθεσε: "Μετά από δύο εβδομάδες κοιμήθηκα καλά γιατί χθες κατάλαβα ότι δεν θα αντιμετωπίσω τον Γκάλη. Ήταν ένας από τους καλύτερους. Πολλά παιδιά θέλανε να γίνουνε σαν τον Γκάλη αλλά δεν μπορούσανε γιατί δεν ξέρανε πόσες ώρες δουλειάς έκανε", και κατέληξε σε άπταιστα ελληνικά: "Σας αγαπάω. Ευχαριστώ πολύ".
Η στιγμή της εισόδου του πρώην τεχνικού του Παναθηναϊκού Ζέλικο Ομπράντοβιτς που δήλωσε για την παρουσία του: "Είμαι ευτυχής που είμαι σε αυτήν την γιορτή», ενώ για το μαρκάρισμα του Γκάλη τόνισε: «Προσπαθούσαμε να παίζουμε άμυνα απέναντί του".
Με το ρολόι να δείχνει 21:23 λαμβάνει χώρα ο χαιρετισμός των ομάδων ενώ στις 21:24 όλοι αντιλαμβάνονται που η στιγμή που όλοι περίμεναν της εισόδου του Νίκου Γκάλη έφθασε. Όπως φάνηκε και από το σύνθημα: "ΕΕ Έρχεται…" και με άπαντες όρθιους ο Γκάλης μπήκε στις 21:26 μέσα σε αποθέωση και υπό το άκουσμα του συνθήματος: "Είσαι Θεός μοναδικός".
Ο Νίκος Γκάλης μπαίνει στο παρκέ με τα φλας των φωτογράφων να αναβοσβήνουνε ασταμάτητα πάνω του και εκείνον με αργό βήμα να βάζει φρένο στο κέντρο του γηπέδου και να τονίζει προς όλους: "Σας αγαπώ πολύ".
Στις 21:31 η στιγμή που μέσα σε αποθέωση παίζει στην γιγαντοοθόνη το σχετικό βίντεο με φωτογραφίες, στιγμές και όχι μόνο του Νίκου Γκάλη και τους Τζάμσι και Νόρις να φροντίζουνε να έχουνε σηκωθεί έχοντας ενεργοποιήσει τις κάμερες στα κινητά τους τηλέφωνα.
"Είναι η πρώτη φορά που νιώθω έτσι από τότε που γεννήθηκε η μικρή μου", εννοώντας την κόρη του Στέλλα τονίζει ο Νίκος Γκάλης με άπαντες να φωνάζουνε ρυθμικά: "Νίκος Γκάλης οεοεοε".
Ο «Νικ» ξεκινάει να χαιρετάει τις δύο τωρινές ομάδες της Λιμόζ και του Άρη και στις 21:41 έρχεται η στιγμή για τον ξεχωριστό χαιρετισμό του με τον Γιαννάκη με φιλί και αγκαλιά, και λίγο αργότερα παραδέχεται: "Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για έναν αθλητή όταν του κρεμάει την φανέλα του η αγαπημένη του ομάδα ψηλά".
Ενώ για το γεγονός ότι η σημερινή εκδήλωση ουσιαστικά άργησε 18 χρόνια είπε: «Καλύτερα αργά παρά ποτέ», και πρόσθεσε: «Επειδή το μπάσκετ είναι ομαδικό σπορ και κανείς δεν μπορεί να διακριθεί μόνος του θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους με βοήθησαν αλλά περισσότερο μας έδωσε φτερά ο κόσμος μας», για να κερδίσει και πάλι την αποθέωση.
Αφού αλλάξανε πάσες με τους Φιλίππου και Γιαννάκη στην μπασκέτα μπροστά στο πέταλο του Αλεξανδρείου. Ο κόσμος τον παρότρυνε για ένα σουτ αλλά ο Γκάλης προτίμησε τις σταυρωτές τρίπλες, το γύρισμα της μπάλας, δεν αρνήθηκε ένα σντο με την φετινή ομάδα του Άρη και τέλος να κάνει το τζάμπολ του φιλικού Άρης-Λιμόζ μεταξύ Χαρίση και Μπρόκμαν στις 21:51 με πάνω από 6.000 να είναι όρθιοι στις κερκίδες του Αλεξανδρείου.
Κι αμέσως μετά πήγε και έκατσε στο κέντρο της πρώτης σειράς της θύρας των επισήμων. Το φιλικό ξεκίνησε κι αφού οι παίκτες των δύο αντιπάλων είχανε κάνει για σχεδόν μισή ώρα ζέσταμα. Σε ένα φιλικό που ήταν τελικά διάρκειας ενός δεκαλέπτου και ξεκίνησε με το σκορ του να είναι στο 50-50.
Ιωαννίδης: "Αυτή η σάλα θα λέγεται Νίκος Γκάλης!"
Το επιμέρους σκορ ήταν 14-21 με το σκορ να είναι 64-71 για να ακολουθήσουνε δηλώσεις που είχανε γίνει για τον Νίκο Γκάλη από αντιπάλους του εντός και εκτός των συνόρων. Κι όσο για τον επίλογο επ΄ αυτού γράφτηκε με τους τρεις μεγάλους απόντες της βραδιάς κι αυτό γιατί είναι πια εν ζωή. Τους Γιώργο Τσιλιγκαρίδη, Ανέστη Πεταλίδη και Μάκη Νάτση.
Ο λόγος πέρασε στον Γιάννη Ιωαννίδη που έδωσε την είδηση με απόφαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά: "Ο Πρωθυπουργός της χώρας μου ζήτησε να διαβάσω το μήνυμα για την σημερινή γιορτή τον Νίκο Γκάλη. Η Πολιτεία δεν τίμησε όπως έπρεπε τον Νίκο για αυτό και από εδώ και εξής αυτή η σάλα θα ονομάζεται «Νίκος Γκάλης σάλα», γιατί εδώ μεγαλούργησε". Για να ακολουθήσουνε τα αποκαλυπτήρια της σάλας Nick Galis Hall.
Τέλος ο πρόεδρος της ΚΑΕ Άρης, Λευτέρης Αρβανίτης, τόνισε μεταξύ άλλων απευθυνόμενος αποκλειστικά στον Νίκο Γκάλη: "Οφείλω να ζητήσω από τον Νίκο ότι θα έπρεπε να περάσουνε 18 περίπου χρόνια για να τιμηθεί με τον τρόπο που αρμόζει μπροστά στον κόσμο που τον λάτρεψε και ποτέ δεν έπαψε», και κατέληξε: «Νίκο εδώ είναι το σπίτι σου. Μια ζωή θα είσαι εδώ", και τον κάλεσε στο κέντρο του παρκέ.
Ο λόγος; Για να βραβεύσει ο αντιπρόεδρος της Λιμόζ, Αντόνιο Λόπεθ, τον «Νικ», αμέσως μετά ο νυν αρχηγός του Άρη ο Αντώνης Ασημακόπουλος την φανέλα του Άρη με το Νο6 σε κάδρο και τέλος ο πρόεδρος της ΚΑΕ Άρης Λευτέρης Αρβανίτης ένα γλυπτό εκ μέρους της ΚΑΕ Άρης. Χωρίς όμως να αποτελέσει το κερασάκι της φετινής βραδιάς καθώς αυτή γράφτηκε με την φανέλα με το Νο6 του Νίκου Γκάλη στην οροφή του Αλεξανδρείου και αφού πρώτα κατέβηκαν τα 21 λάβαρα των τίτλων του Άρη με σκοπό τους να την υποδεχθούνε και να την καλωσορίσουνε στην συντροφιά τους.
Μία εξέλιξη που ανάγκασε τους φιλάθλους του Άρη να φωνάξουνε πως: "Είναι μικρό το γήπεδο", κι ενώ ο «Νικ» με την βοήθεια του Ασημακόπουλου έβαλε την υπογραφή του στην φανέλα του κάνοντάς την ακόμη πιο μοναδική. Και αφού το έκανε τα 21 λάβαρα μαζί πλέον με την φανέλα και του Γκάλη με το Νο6 ανέβηκαν στην οροφή του Αλεξανδρείου. Ή πλέον εδώ και μερικά λεπτά της Nick Galis Hall για να ακολουθήσει μία ακόμη αποθέωση και τον Γκάλη να δηλώνει: "Ε, δεν υπάρχει η επόμενη στιγμή".
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου