Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Τελευταίοι σπασμοί της Σλοβενίας πριν μπει σε Μνημόνιο


Γιώργος Δελαστίκ

Αν κάποιος ήθελε να αποδώσει με κινηματογραφικό τρόπο το πνεύμα της επίσκεψης του προέδρου της Σλοβενίας Μπορούτ Πάχορ στη Γερμανία στα τέλη Απριλίου, ο τίτλος θα ήταν έτοιμος: «Ενας Σλοβένος Κουίσλινγκ ικέτης στο Βερολίνο»!
Τέτοια συναισθήματα μας γέννησε μια πολιτικά αξιοθρήνητη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», η οποία αποπνέει δουλοφροσύνη. «Πιστεύετε ότι μπορείτε να πείσετε την Ανγκελα Μέρκελ ότι δεν πρέπει να μπείτε μεσοπρόθεσμα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης;» τον ερωτά υπεροπτικά ο δημοσιογράφος. «Αν και είμαι σοσιαλδημοκράτης, πιστεύω στην αναγκαιότητα της πολιτικής λιτότητας... Εγώ πάντα υποστηρίζω το ίδιο, την πολιτική λιτότητας» απαντάει ο Πάχορ και επιτίθεται αμέσως εναντίον της κυβέρνησης της... χώρας του (!), η οποία μάλιστα είναι και του δικού του κόμματος: «Η σλοβενική κυβέρνηση βρίσκεται πάλι στον σωστό δρόμο. Υπήρξαν ενδιαμέσως προστριβές γιατί η νέα κυβέρνηση στη Λουμπλιάνα στην αρχή είπε ''Θα συνεχίσουμε την πολιτική λιτότητας, αλλά...''. Αλλά;
Δεν υπάρχει κανένα ''αλλά''!... Αυτό τώρα ξεκαθαρίστηκε. Τα αναγκαία κίνητρα ανάπτυξης δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση την πολιτική λιτότητας!» πρόσθεσε αποφασιστικά ο Σλοβένος πρόεδρος. Στο τέλος της συνέντευξής του ο Μπορούτ Πάχορ προσπαθεί απεγνωσμένα να πείσει τη γερμανική ηγεσία να μη μετατρέψουν και τη δική του χώρα σε αποικία υποτελών: «Δεν θα ερχόμουν στο Βερολίνο αν δεν ήμουν βέβαιος ότι θα πετύχει η πολιτική μεταρρυθμίσεων... Δεν υπάρχει καμιά ανάγκη για βοήθεια της ΕΕ και της τρόικας... Είμαι πρόεδρος ενός κυρίαρχου κράτους. Θέλουμε να διατηρήσουμε την κυριαρχία μας. Πιστεύω ότι και οι εταίροι μας στην Ευρώπη το θέλουν αυτό» κατέληξε ικετευτικά.
Δεν πέρασαν άλλωστε παρά τρία 24ωρα από τη δημοσίευση της συνέντευξής του και ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε εκ νέου την πιστοληπτική ικανότητα της Σλοβενίας. «Η Σλοβενία παλεύει να αποτρέψει τη συζήτηση για διάσωση» ήταν ο τίτλος ανάλυσης των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου μία μέρα νωρίτερα. Η αλήθεια είναι πως αν ρίξει κανείς μια ματιά στα θεμελιώδη δημοσιονομικά μεγέθη της Σλοβενίας, θα απορήσει πώς είναι δυνατόν να γίνεται λόγος για την υπαγωγή αυτής της χώρας σε καθεστώς Μνημονίου. Βάσει των στοιχείων της Eurostat, της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, το δημόσιο χρέος της είναι μόλις 54,1% του ΑΕΠ της - κάτω δηλαδή και από το όριο του 60% που ορίζει το Μάαστριχτ και το οποίο υπερβαίνουν κατά πολλές δεκάδες εκατοστιαίες μονάδες και η Γερμανία και η Γαλλία και η Ιταλία και η Βρετανία!
Η Σλοβενία είναι μία από τις 5 μόνο χώρες της Ευρωζώνης που έχουν δημόσιο χρέος κάτω του 60% του ΑΕΠ τους. Οσο για το έλλειμμα, υπερβαίνει βέβαια το 3% που ορίζει το Μάαστριχτ, αλλά δεν είναι καθόλου δραματικό - απλώς 4% του ΑΕΠ. Οριακά πάνω δηλαδή από τον μέσο όρο του ελλείμματος των χωρών της Ευρωζώνης, ο οποίος ανήλθε στο 3,7% το 2012. Αλλωστε από τις 17 χώρες της ζώνης του ευρώ οι 12 έχουν έλλειμμα πάνω από το 3%. Οταν το 2012 η Ισπανία παρουσίασε έλλειμμα 10,6%, η Ελλάδα 10%, η Ιρλανδία 7,6%, η Πορτογαλία 6,4%, η Βρετανία 6,3%, η Γαλλία 4,8% και τα λοιπά, το 4% της Σλοβενίας μάρανε τους Ευρωπαίους; Αυτά είναι γελοιότητες! Είναι προφανές ότι έχουν στοχοποιήσει οι Γερμανοί αυτήν τη μικρή και γερμανόδουλη (!) χώρα και θέλουν να τη βάλουν σε καθεστώς Μνημονίου και ψάχνουν να βρουν κάποιο πρόσχημα για να την καταστήσουν υποτελή.
Εντελώς ανυπόστατα είναι και τα όσα λένε οι Γερμανοί για τον σλοβενικό τραπεζικό τομέα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη Σλοβενία «επόμενη Κύπρο». Αυτός ο ισχυρισμός είναι εξωφρενικός. Στη Σλοβενία το ενεργητικό των τραπεζών είναι μόλις 1,3 φορές μεγαλύτερο του ΑΕΠ της χώρας, ενώ στην Κύπρο ήταν 7,5 φορές! Μην τρελαθούμε κιόλας, τους ενοχλεί το 1,3 της Σλοβενίας και όχι το... 25πλάσιο (!!!) του Λουξεμβούργου ή το 8πλάσιο της Ιρλανδίας και το 8πλάσιο της Μάλτας; Ακόμη και στη Γερμανία το ενεργητικό των τραπεζών είναι 3,2 φορές το ΑΕΠ της χώρας και στη Γαλλία 4,2 φορές! Αλλο τους πειράζει.
Το ότι και οι τρεις μεγάλες σλοβενικές τράπεζες είναι κρατικές. Θέλουν λοιπόν να υποχρεώσουν τη σλοβενική κυβέρνηση να κατασχέσει τις καταθέσεις ώστε να διαλυθεί εντελώς το σλοβενικό τραπεζικό σύστημα και να αντικατασταθεί από ξένες τράπεζες, αυστριακές ή γερμανικές, ώστε να ελέγχεται πλήρως η οικονομία και της Σλοβενίας. Οταν σε ολόκληρη την ΕΕ το ενεργητικό των τραπεζών είναι 3,3 φορές κατά μέσο όρο μεγαλύτερο του ΑΕΠ, είναι τουλάχιστον παρανοϊκό να θεωρεί κανείς πρόβλημα το 1,3 της Σλοβενίας. Απλώς οι Γερμανοί θέλουν να κατασπαράξουν τη Σλοβενία - και θα το κάνουν...