Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Σαμαράς: Ζητώ μεταβατική κυβέρνηση και εκλογές

Το σχηματισμό προσωρινής μεταβατικής κυβέρνησης με αποκλειστική αρμοδιότητα τη διεξαγωγή εκλογών και την επικύρωση της δανειακής σύμβασης από την παρούσα Βουλή ζητά με δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς.

Της δήλωσης του κ. Σαμαρά προηγήθηκαν πολύωρες συσκέψεις όπου δέχθηκε εισηγήσεις, αλλά και πιέσεις από διάφορα κέντρα να συναινέσει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας. 

Παράλληλα στο παρασκήνιο εκτυλίχθηκε κίνηση βουλευτών του οι οποίοι ήταν σε συνεννόηση με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να ωθήσουν τα πράγματα στην κατεύθυνση της συγκρότησης κυβέρνησης σωτηρίας. Στη κίνηση συνεννόησης συμμετείχαν οι κ.κ. Βαγγέλης Αντώναρος, Άρης Σπηλιωτόπουλος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωστής Χατζηδάκης και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. 

Επίσης ο βουλευτής κ. Σωτήρης Χατζηγάκης είχε στείλει επιστολή με την οποια καλούσε τον κ. Σαμαρά να αναλάβει εκείνος πρωτοβουλία για την συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας και για την ανασύσταση του εθνικού αστικού χώρου.

Τελικώς ο κ. Σαμαράς κατέληξε σε μία ενδιάμεση στάση. Δεν δέχεται τον χαρακτηρισμό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας και την χαρακτηρίζει μεταβατική. Επίσης διευκρινίζει ότι η ΝΔ θα στηρίξει μεν την μεταβατική κυβέρνηση αλλά δεν θα συμμετάσχει με δικά της στελέχη. Επιπλέον διευκρινίζει ότι η κυβέρνηση αυτή θα έχει συγκεκριμένη αποστολή να επικυρώσει την δανειακή σύμβαση που θεωρεί αναπόφευκτη και να οδηγήσει σε εκλογές.

Ο πρόεδρος της ΝΔ στην δήλωσή του εξηγεί ότι “η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να πάψει να αποτελεί “εκκρεμμότητα” για την Ελλάδα και για την Ευρώπη και η έκτη δόση πρέπει να ξεμπλοκαριστεί το ταχύτερο ώστε οι εκογές να γίνουν υπό ομαλές συνθήκες και να εκφραστεί ελεύθερα το φρόνημα του λαού μας”.

Ο κ. Σαμαράς επιμένει ότι “το αίτημα για άμεση διεξαγωγή εκλογών είναι αδιαπραγμάτευτο από την πλευρά μας και από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού”. Η ΝΔ προσθέτει είναι “η εγγύηση για την ασφάλεια και για την ευρωπαική μας θέση για την παραμονή μας στο ευρώ και για την ελεύθερη έκφραση της θέλησης του ελληνικού λαού”.

Εξηγώντας την στάση του στην δήλωσή του αναφέρει: “Από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε την απαίτηση να ματαιωθεί το δημοψήφισμα και ζητάμε από τον κ. Παπανδρέου δημοσίως να το αποσύρει. Το δημοψήφισμα ξεκίνησε ως απόπειρα εκβιασμού του ελληνικού λαού και κατέληξε σε μοχλό αμφισβήτησης της έλληνικής ένταξης στο ευρώ ενώ αμφισβητήθηκε και η έκτη δόση. Υπό το βάρος αυτών των δραματικών εξελίξεων προέκυψε ανοικτή κρίση ακυβερνησίας ενώ εδώ που έφθασαν τα πράγματα η νέα δανειακή σύμβαση έχει γίνει αναπόφευκη και πρέπει να διασφαλιστεί”. Τέλος υπογραμμίζει ότι οι διαφωνίες του για τα μέτρα πολιτική

Πηγή