Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Ποιοι δε θα πληρώσουν το χαράτσι στα ακίνητα


Την απαλλαγή από το Εκτακτο Ειδικό τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) για τα ακίνητα των φορολογουμένων με ατομικό εισόδημα χαμηλότερο των 6.591 ευρώ εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με "Τα Νέα", το υπ. Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα σε νοικοκυριά με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 12.000 ευρώ να πληρώσουν το χαράτσι με μειωμένο συντελεστή και σε περισσότερες από πέντε δόσεις.
 
Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, στα μέσα Μαΐου θα εξειδικευτούν τα κριτήρια για την πλήρη απαλλαγή από το ΕΕΤΑ ή για τη μείωσή του και την πληρωμή του σε περισσότερες δόσεις για τα νοικοκυριά που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας.
Η ελάφρυνση θα αφορά τα ακίνητα που αποτελούν την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία του φορολογουμένου που βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλείται με φτώχεια και ανήκουν κατά κυριότητα ή επικαρπία σε αυτόν. Και αυτό καθώς η κυβέρνηση φοβάται πιθανές προσφυγές κατά του ΕΕΤΑ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως συνέβη με το ΕΕΤΗΔΕ.
Οι εισηγήσεις που έχει δεχθεί ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, είναι να μην πληρώσουν το Τέλος Ακινήτων: Φορολογούμενοι με ατομικό εισόδημα χαμηλότερο των 6.591 ευρώ, μακροχρόνια άνεργοι με μη διακοπτόμενο χρόνο ανεργίας ίσο ή μεγαλύτερο τους ενός έτους και άνεργοι που επιδοτήθηκαν από τον ΟΑΕΔ λόγω τακτικής επιδότησης κατά τουλάχιστον έξι μήνες.
 
Mειωμένο και σε περισσότερες δόσεις θα το πληρώσουν: Νοικοκυριά που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας και έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και πολύτεκνοι και ανάπηροι με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. 
Στην περίπτωση των φτωχών οικογενειών για την εφαρμογή  του μειωμένου συντελεστή θα πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις: η τιμή ζώνης του ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ το τ.μ. , το εμβαδόν του ακινήτου να μην υπερβαίνει τα 120 τμ και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας το 2010 του δικαιούχου να μην υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, οι οποίες προσαυξάνονται κατά 10.000 ευρώ για κάθ προσταευόμενο τέκνο.