Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Τα Χριστούγεννα της κρίσης


του Παύλου Αθανασόπουλου

Τις τελευταίες δεκαετίες οι γιορτές των Χριστουγέννων είχαν αποκτήσει ένα ιδιαίτερο νόημα. Είχαν γίνει η τελετουργική κορύφωση ενός στρεβλού τρόπου ζωής. Ένα πανηγύρι άκρατης κατανάλωσης σε μια χώρα που δεν παρήγαγε τίποτα. Και ένας παροξυσμός των χαρακτηριστικών του ιδιόμορφου νεοελληνικού ανθρωπολογικού τύπου.

Η επίδειξη είχε υποκαταστήσει τις πραγματικές ανάγκες και επιθυμίες. Ρεβεγιόν για το φαίνεσθαι αντί πραγματική διασκέδαση· αγορές με εορτοδάνεια αντί για πραγματική ανθρώπινη επαφή· εκδρομές σε in προορισμούς αντί για επαφή με τη φύση· δώρα ως status symbols και όχι ως γενναιοδωρία.

Και φέτος ξαφνικά όλα είναι διαφορετικά: η καταναλωτική μανία έχει κοπάσει. Και η ψυχολογική διάθεση δεν είναι και η καλύτερη.

Η κρίση έχει κάνει αυτά τα Χριστούγεννα διαφορετικά. Ίσως είναι καλύτερα έτσι. Ίσως είναι μια ευκαιρία να σκεφθούμε σοβαρά και για τη χώρα μας και για τους εαυτούς μας. Το μοντέλο ζωής σε αυτή τη χώρα είχε τα όριά του. Δεν μπορείς να ζεις και να καταναλώνεις εσαεί με δανεικά.

Πρέπει να σχεδιάσουμε ένα καινούργιο μέλλον για την Ελλάδα. Χρειαζόμαστε μια χώρα που θα παράγει και θα είναι ανταγωνιστική σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Μια χώρα που θα ζει σύμφωνα με τις δυνατότητές της και θα αποφεύγει τον υπερδανεισμό. Χρειαζόμαστε ένα κράτος δικαίου που θα βάλει τέλος στην γενικευμένη ανομία, στις αυθαιρεσίες, στην διάχυτη παραβατικότητα, στην ιδιοποίηση του δημόσιου πλούτου, στη λαμογιά.

Είναι ανάγκη να κατανοήσουμε ότι δεν έχουμε μόνο δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αξία είναι η παραγωγική εργασία και όχι ο εύκολος πλουτισμός.

Χρειαζόμαστε μια ριζική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού με διαμόρφωση υπεύθυνων πολιτικών δυνάμεων και πολιτικού προσωπικού. Πρέπει να απορρίψουμε τον κρατισμό, το ρουσφέτι, το πελατειακό κράτος. Πρέπει να ενισχύσουμε τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις αυτής της χώρας. Έχουμε ανάγκη από μια νέα αντίληψη κοινωνικής αναδιανομής και ενίσχυσης των πραγματικά ασθενών κοινωνικών στρωμάτων. Είναι ανάγκη να αποκτήσουμε οικολογική ευαισθησία και σεβασμό στην διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρέπει να ξαναβρούμε τις αξίες της δημιουργικότητας, του πολιτισμού, της τέχνης, της ποιότητας ζωής, των ανθρώπινων σχέσεων και να τις αντιπαραβάλουμε στην αλόγιστη κατανάλωση και την κούφια επίδειξη.

Τα χρειαζόμαστε όλα αυτά για να θωρακιστούμε. Γιατί η νέα χρονιά θα είναι δύσκολη και κρίσιμη και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Οι μάχες θα είναι δύσκολες. Και πρέπει να βγούμε νικητές.

Καλές Γιορτές και Καλή Χρονιά.

Ο Παύλος Αθανασόπουλος 
είναι δικηγόρος, στέλεχος του μεταρρυθμιστικού χώρου 
Πηγή "ppol"