Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Οικογενειακά την περνούν οι Έλληνες


Πιτσιρίκος

Όπως δείχνει έρευνα της Κάπα Research, στην οικογένεια έχουν στραφεί οι Έλληνες για αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, επειδή δεν περισσεύουν λεφτά πια για ναρκωτικά, οπότε, αν θέλεις να την ακούσεις, δεν έχεις παρά να πας να μείνεις με τους γονείς σου.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 72,2% των Ελλήνων στρέφεται στην οικογένεια όταν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, ενώ το 15,5% στρέφεται στους φίλους, αλλά κανείς δεν ξέρει πού στρέφονται αυτοί που περισσεύουν, οπότε συμπεραίνουμε πως μάλλον είναι καλοφτιαγμένοι και κάνουν βίζιτες για να ξεπεράσουν μόνοι τους το πρόβλημα και να μην τρώνε στην μάπα τη μάνα τους και τον πατέρα τους.
Βέβαια, το να στρέφεται κάποιος στην οικογένειά του όταν δεν έχει μία δεν είναι ούτε καινούργιο, ούτε μόνο ελληνικό φαινόμενο -συμβαίνει από αρχαιοτάτων χρόνων σε όλον τον κόσμο-, αλλά πρέπει να γίνει οπωσδήποτε έρευνα για το θέμα, λες και δεν το βλέπουμε και μόνοι μας.
Αυτό που δεν λέει η έρευνα είναι οι καβγάδες που γίνονται μεταξύ του πατέρα και του γιου που επέστρεψε στο πατρικό ή ζητάει φράγκα για να ζήσει, ενώ εκεί που χάνεται εντελώς η μπάλα είναι στους καβγάδες μεταξύ μάνας και κόρης, όπου γίνεται της καραπουτανάρας, αν και μάνα και κόρη δεν περίμεναν την οικονομική κρίση για να γίνουν μπίλιες, αφού κάτι παίζει σε αυτή την σχέση που εγώ δεν μπορώ να το αναλύσω γιατί δεν είμαι και ο Φρόιντ.
Από την άλλη, πάντα η ελληνική οικογένεια ήταν μια συμμορία και άντρο του μικροαστισμού, αλλά, τώρα που δεν παίζουν και φράγκα, έχει ξεφύγει εντελώς η κατάσταση και θα ζήσουμε μοναδικές καταστάσεις στις ελληνικές οικογένειες, με αποτέλεσμα να τρέχουν οι αστυνομικοί στα σπίτια να τους χωρίσουν και να μην σφαχτούν μεταξύ τους, ενώ θα γραφτούν και πολύ ωραία θεατρικά έργα που θα τα βλέπουν οι ελληνικές οικογένειες και θα κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν πως είναι γραμμένα για αυτές.
Αυτό που ενώνει τις οικογένειες δεν είναι η αγάπη αλλά το γεγονός πως τα μέλη μιας οικογένειας μοιράζονται τα έξοδα για το φαγητό, το νοίκι και τα κοινόχρηστα, ενώ, αν κάποιο μέλος είναι άνεργο, μπορούν οι υπόλοιποι να το πλακώνουν στα βρισίδια και να ξεσπάνε πάνω του και να το λένε «άχρηστο» και να παίρνουν μεγάλη ικανοποίηση που του γαμάνε την ψυχολογία επειδή του προσφέρουν ένα κρεβάτι κι ένα πιάτο φαΐ και δεν κοιμάται σε χαρτόκουτα στην Σταδίου.
Επίσης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που συντηρούν τον γιο τους ή τον πατέρα τους όχι επειδή τους αγαπάνε αλλά σκέφτονται πως μπορεί να τον δει κάποιος γνωστός τους στο συσσίτιο της Εκκλησίας ή να κοιμάται σε καμιά σπηλιά στο λόφο του Φιλοπάππου και να τους κάνει βούκινο, οπότε όλοι θα καταλάβουν πως, εκτός σκατόψυχος είσαι και ψεύτης, αφού δεν μπορείς να το παίζεις Ωνάσης και η μάνα σου να ζητιανεύει στο Μοναστηράκι.
Σύμφωνα με την έρευνα, η κοινωνία είναι κομμένη στα δυο -και στα διακόσια θα σου έλεγα-, αφού οι μισοί είναι εργαζόμενοι και οι άλλοι μισοί άνεργοι, και οι άνεργοι ζηλεύουν τους εργαζόμενους γιατί θα ήθελαν κι αυτοί να είναι δούλοι.
Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν πως οι εργαζόμενοι δεν αισθάνονται ασφαλείς με τόσους άνεργους τριγύρω αλλά χαζοί είναι οι άνεργοι να τους πάρουν την θέση; Αφού δουλεύουν αυτοί και μας ταΐζουν όλους, ας κάτσουν εκεί να δουλεύουν για να πάρουν σύνταξη στα 70 και να τους την φάμε κι αυτήν.
Τρεις στους δέκα εργαζόμενους παραδέχονται πως έχουν σκεφτεί να αλλάξουν επάγγελμα -αλλά διώχνουν αμέσως την σκέψη γιατί ξέρουν πως είναι εντελώς άχρηστοι-, ενώ σε ποσοστό 89,7% δηλώνουν πως γνωρίζουν κάποιον που απολύθηκε το τελευταίο έτος, οπότε οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως το υπόλοιπο 10,3% λένε ψέματα γιατί δεν μπορείς να ζεις στην Ελλάδα το 2013 και να μην μετράς έναν απολυμένο στο περιβάλλον σου κάθε μία εβδομάδα.
Το 58,2% δηλώνει πως ένιωσε θλίψη ή μελαγχολία για δυο εβδομάδες συνεχώς τον τελευταίο χρόνο, και αυτό είναι απόλυτα λογικό, αφού, όταν έχεις μάθει όλη σου η ζωή να περιστρέφεται γύρω από την κατανάλωση και τα σκυλάδικα, παθαίνεις ντουβρουτζά αν δεν μπορείς να πας στον Καρρά.
Το 31,2% πιστεύει πως η Ελλάδα θα βγει από την κρίση μετά το 2020, ενώ το 34% πιστεύει πως δεν θα βγει ποτέ, αλλά, αν προσευχηθείτε όλοι μαζί ή το θελήσετε πάρα πολύ, ο Θεός και το Σύμπαν θα κάνουν μια τρελή παρτούζα με την Ελλάδα και θα γίνουμε όλοι Κροίσοι.